Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

αμυγδαλωτα Αρτάκης


1/2 κιλο ασπρισμένα αμύγδαλα
750 γρ. ζάχαρη αχνη
λιγη βανίλια ή εσανς πικραμυγδάλου
1 κουταλιά γλυκόζη ή1 κροκαδι αυγου
1/4 κούπας ανθόνερο

Για να αλεστουν καλα τα αμύγδαλα πρέπει να είναι στεγνα γιαυτο τα βαζουμε στον φουρνο στους 100 για 30 λεπτά.Προσέχουμε να μην ψηθουν!Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλεθουμε. να γινουν πουδρα.
Σε μπωλ ανακατευουμε την πουδρα αμυγδάλου με την ζάχαρη και την βανίλια ή την εσανς πικραμυγδάλου και την γλυκόζη ή το κροκάδι.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο ανθόνερο χρειάζεται να γίνει ευπλαστη ζύμη.
Παίρνουμε κομμάτια ζυμης και πλάθουμε σε σχήματα όπως τα αρχικα των νεονύμφων ,στέφανα,πλουμίζοντας με λουλουδάκια.
Βάζουμε πάνω σε βουτυρωμενο λαδόχαρτο σε ταψι.Ψήνουμε στους 160 10-150 λεπτά προσέχοντας να μείνουν άσπρα.

α αμυγδαλωτά είναι τα γλυκά των αρραβώνων, που προσφέρονται από τη νύφη στην πεθερά, δουλεμένα με σεβασμό
και αγάπη. Το γλύκισμα του γάμου με Ιωνικά σχέδια (φύλλο μαργαρίτας), πήγαινε σαν πεσκέσι σε επετείους, γιορτές και φιλοδωρήματα. Σε κάθε φυλλαράκι της Ιωνικής ακάνθου, σε κάθε μίσχο, υπάρχει το μεράκι, η ομορφιά, η ευαισθησία, η χάρη, ο έρωτας.

συνταγη Βεφα  και Αλεξια Αλεξιαδου "νηστησιμα και υγιεινα τομοςΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...