Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

τσουρέκι γεμιστο


Υλικά (για 3 τσουρέκια):

6 αυγά
400 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό
250 γρ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
1 κουταλάκι κοφτο μαχλέπι,
1/2 κουταλάκι μαστιχα σκονη
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
2 φακελάκια στεγνή μαγιά (ή 60 γρ. νωπή)
1.200 - 1.400 γρ. αλεύρι σκληρό και μαλακό μισό μισό
Για τη γέμιση:
1½ φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα του γούστου σας ανακατεμένη με 1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
1½ φλιτζ. τσαγιού καρύδια (ψίχα), ψιλοκομμένα, ανακατεμένα με 1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές και 1 κουτ. γλυκού κανέλα και μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
Για άλειμμα:
1 κρόκος αυγού
2 κουτ. σούπας γάλα
Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα βαθύ λεκανάκι τη μαγιά με 1/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό, την αφήνουμε 10 λεπτά και μετά την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το γάλα, 2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές βούτυρο και 1½ φλιτζάνι αλεύρι (όλα από τα μετρημένα). Τα ανακατεύουμε, τα σκεπάζουμε ζεστά και τ' αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Τότε χτυπάμε με αυγοδάρτη ή με το μίξερ χειρός τα αυγά μέχρι να γίνουν αφράτα και να ασπρίσουν, τα βάζουμε στη λεκάνη του ζυμώματος μαζί με το φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη, το κονιάκ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το μισό από το βούτυρο που περίσσεψε. Τα χτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ να ενωθούν καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Οταν γίνει μάζα, ζυμώνουμε ζωηρά βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο που έμεινε και που το διατηρούμε χλιαρό. Οταν η ζύμη γίνει λεία, λαμπερή και απαλή, τη σχηματίζουμε μπάλα και την αλείφουμε με βούτυρο. Τη σκεπάζουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο (θέλει 30 - 40 λεπτά). Τότε τη ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε 3 ίσια μέρη. Ανοίγουμε το ένα σε ορθογώνιο σχήμα, αλείφουμε το 1/3 της μαρμελάδας και πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος καρυδιών - σταφίδων - μπαχαρικών. Τυλίγουμε τη ζύμη ρολό και τη βάζουμε στο ρηχό ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τα άλλα δύο κομμάτια της ζύμης. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια και τ' αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσουν (για 30 λεπτά περίπου).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια. Τα ψήνουμε στον φούρνο γύρω στα 45 λεπτά.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα με 2 φλιτζάνια «σταγόνες» σοκολάτας ή σοκολάτα τριμμένη στον τρίφτη.


1 σχόλιο:

οι συνταγές της Δέσποινας είπε...

η συνταγή είναι της κ.Ευης Βουτσινα απο το περιοδικο γαστρονομος.Εχω κανει μονο καποιες αλλαγες στα μυρωδικα..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...