Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Εύκολος σπιτικός τραχανάς

ετοιμοι για υπέροχες χειμωνιάτικες σουπίτσες;;;
ο γνωστός ξινός τραχανας σε μια ευκολη συνταγη
(πηγη:περιοδικο :realfood Ιανουαριος 2008)
























για ενα κιλό τραχανα


5-5 1/2 κούπες αλευρι σταρένιο
1 1/4 κούπας σιμιγδάλι χοντρό
1-1 1/2 κούπα ξινό γάλα(αφησα να ξινίσει κατσικίσιο) ή ξινόγαλα(απο το σουπερ μαρκετ)
250 γρ.ζύμη ψωμιου απο τον φούρνο(εγω εφτιαξα μια δοση ζυμη ψωμιου στο μιξερ)
3 αυγα(προαιρετικα)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλάτι





  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει η ζύμη απο τα τοιχώματα του μπωλ.Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
  • Καλύπτουμε το μπωλ και αφήνουμε να φουσκώσει 12 ώρες
  • Κόβουμε την ζύμη σε κομματάκια μέγεθος μεγάλου φουντουκιού.Τα απλώνουμε σε τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε να ξεραθουν αρκετά 12 ώρες αλλα οχι εντελως να μπορουν να ξανακοπούν.
  • Κόβουμε πάλι σε μικρότερα κομμάτια μέγεθος στραγαλιού και αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν απλωμένα.
  • Σε αυτο το σταδιο ο παραδοσιακος (και... επιπονος) τρόπος λέει να τρίψουμε τα κομματάκια σε ειδική σίτα για τραχανα(φωτογραφια παρακάτω)!Αλλα η τεχνολογία ομως..ειναι στο πλευρο της νέας νοικοκυράς οπότε.. αλέθουμε τον τραχανά σε κομματάκια στο πολυμίξερ ή μουλτι.
  • Αφήνουμε και τα κομματάκια απλωμένα να ξεραθουν καλα ή (πάλι η τεχνολογια σώνει..τα βάζουμε στο φούρνο απλωμενα σε ταψι στον αέρα χωρις θερμοκρασια!)

κόβουμε τη ζύμη σε κομματάκια
ο παραδοσιακός τρόπος τριψίματος του τραχανα



 και..ο νέος τόπος τριψίματος του τραχανά



απλωνουμε τον τριμμένο τραχανά



    


6 σχόλια:

Eri είπε...

Μπράβο Δέσποινα! Η γιαγιά μου τον άπλωνε στην τραπεζαρία, πάνω σε τραπεζομάντηλα. Γινεται ετσι ε?
Τέλειος ο τραχαναάς σου!

οι συνταγές της Δέσποινας είπε...

Ερη μου και γω στην τραπεζαρια τον απλωσα!Ευχαριστω!

gwgoyla είπε...

Λατρευω την παραδοση...να μπορεις να φτιαχνεις τραχανα,χυλοπιτες,διαφορα γλυκα του κουταλιου,να πηζεις τυρι,και ολα αυτα τα ωραια που μας δινει η φυση,να τα αποθηκευουμε ωστε να εχουμε για να μπορουμε να πορευτουμε ολο τον χειμωνα..
Μπραβο σου Δεσποινα και γεια στα χερακια σου..καλως σε βρηκα,ευχομαι να τα λεμε συχνα..καλη σου μερα!!!

ΙΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ Μαγειρική με πάθος είπε...

GEIA SOY DESPOINA !!!O TRAXANAS THELEI 3 MERES STON HLIO ..EKEI TON TRIBOYME ALLIOS MOYXLIAZEI ..

οι συνταγές της Δέσποινας είπε...

Ιριδα μου τον αφησα τρεις μερες στο τραπεζι με ανοιχτα παραθυρα και δεν επαθε τιποτα!Ολο τον χειμωνα τρωγαμε τραχανουλι!!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρεται! Έψαχνα συνταγή τραχανά με αυγό και αυτή μου άρεσε πάρα πολύ, θα τη δοκιμάσω. Ζύμη ψωμιού από πού την προμηθεύομαι;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...