Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Σουφλοτυροπιτα της Δεσποινας




1 πακετο φυλλο κρουστας
1/2 κιλο φέτα
5 αυγα
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι λάδι
2 κουταλιες φαριναπ
λιγο πιπερι

Λαδωνουμε το πυρεξ.Στωνουμε το πρωτο φυλλο σουρωτο με πτυχωσεις(οχι τεντωμενο).Ριχνουμε σε ολη την επιφανεια λιγο τυρι.Βάζουμε το δευτερο φυλλο σουρωτο,ριχνουμε τυρι κα συνεχίζουμε εναλλάξ μεχρι το τελευταίο φυλλο το οποίο στρωνουμε τεντωμένο κα το χαράζουμε σε κομματια(με προσοχή οχι μεχρι κάτω).Χτυπαμε το γάλα με το λάδι και τα αυγά,ρίχνουμε το αλευρι και το πιπερι.Περιχυνουμε λιγο λιγο με το μειγμα την πίτα και ψηνουμε στους 180 για 45λεπτα .Μιαμ!!

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

μους μανταρινι


  • 10  μανταρινια αποφλοιωμενα
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 καψάσκια βανίλια
  • 1/2 κούπα ζαχαρη
  • 2 κουταλίες λικερ πορτοκάλι
  • ξύσμα απο ενα μανταρίνι
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 ασπράδια
  • φετάκια μανταρίνι για διακόσμηση και αμύγδαλο φιλε
κάνουμε τα μανταρίνια πουρε στο μπλέντερ.Το βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού,την βανίλια,το λικερ,το ξύσμα και την ζάχαρη και βράζουμε ανακατευοντας συνεχώς ωσότου παρει την συσταση της μαρμελάδας περίπου.
Σε  μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη να αφρατέψει και να στέκεται.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
Σιγά σιγά ενώνουμε με σπάτουλα την σαντιγυ με το μείγμα μανταρινιού και κατόπιν προσθέτουμε την μαρέγκα.
Σερβίρουμε σε ποτήρια και διακοσμούμε με φετάκια μανταρινιου και αμύγδαλο φιλε




Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Κρέμα μαστίχα με λουκούμι


• ½ λίτρο (2 φλ.) κρέμαγάλακτος,
• 2-3 κουταλιές(ανάλογα με τη γεύση σας) γλυκό μαστίχα(υποβρύχιο) από βαζάκι
,• 50 γρ. (1/4 φλ.)ζάχαρη,
• 5 κρόκοι μεγάλωναβγών
,• 3 φλ. λουκούμιαάρωμα τριαντάφυλλο,κομμένα σε κύβους/ζάρια (για νααφαιρέσετε τη ζάχαρηάχνη τους, τα βουτάτε πρώτα σε κρύο νερόκαι τα στεγνώνετε).


Χτυπάτε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ξασπρίσουν.Ταυτόχρονα ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτοςμέχρι μόλις να αρχίσει να κοχλάζει (όταν εμφανιστούν φουσκά-λες στον περίγυρο του κατσαρολιού). Διαλύετε μέσα το γλυκόμαστίχα και την προσθέτετε τμηματικά στους κρόκους, συνεχί-ζοντας το χτύπημα (όπως στο αβγολέμονο).Επιστρέφετε το μίγμα στο κατσαρολάκι, το βάζετε σε μέτρια φω-τιά και συνεχίζετε να το ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να πήζεικαι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρό του. Μην τοαφήσετε να κοχλάσει, γιατί θα κόψει!Το αποσύρετε από τη φωτιά και περνάτε την κρέμα από έναψιλό σουρωτήρι, ξύνοντας τον πάτο του κατσαρολιού για να βγεικαι η στρώση της πηκτής κρέμας που δημιουργήθηκε εκεί. Τηναφήνετε να μισοκρυώσει και να γίνει χλιαρή.Απλώνετε τα 2/3 των λουκουμιών σε ένα γυάλινο ταψάκι και ταπεριχύνετε με τη χλιαρή κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει και κρατά-τε το ταψάκι στο ψυγείο για ένα βράδυ για να σμίξουν τα αρώ-ματα των λουκουμιών και της μαστίχας. Σερβίρετε την κρέμαγαρνιρισμένη με τα υπόλοιπα κυβάκια των λουκουμιών.

η συνταγή είναι του σεφ Περικλή Ρουσουνίδη

κουλουράκια κανέλας

 ησυνταγή αυτη για κουλουρακια κανέλας είναι νηστίσιμη και κατ επέκταση ελαφρια.Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με ζαχαρινη να γινουν κατάλληλα και για διαβητικους!

1 κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
1/2 κούπα σόδα (ανθρακούχο νερό)
3 κουταλιές κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
3 1/2 κούπες αλευρι που φουσκώνει

χτυπάμε μερικά λεπτα στο μπλέντερ το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη να πήξουν.Κοσκινίζουμε το αλευρι με την κανέλα και το γαρίφαλο σε μεγάλο μπωλ και κάνουμε λακκο στη μέση.Ρίχνουμε μέσα την σόδα και το μίγμα λαδιού-ζάχαρης και ζυμωνουμε σε μαλακια ζυμη.Πλάθουμε κορδόνια και κλεινουμε σε κυκλους.Τα βάζουμε σε λαμαρινα με χαρτι φουρνου και ψηνουμε στους 175 για 20'

η συνταγή ειναι απο το βιβλιο "νηστισιμα και υγιεινά" τομος β της κυριας Βέφας και Αλεξίας Αλεξιάδου

Σαν tiramicu της Δέσποινας


Για οσους τσαντίζονται οταν το τυρι ανακατεύεται με τα γλυκα τους!! 

1 1/2 κουπα καφε esresso φτιαγμενο ζεστο
4 κουταλιες λικερ amaretto η kalua
2  φακελους ετοιμες κρεμες ζαχαροπλαστικης
24 μπισκοτα σαβαγιαρ
1 κουταλια της σουπας κακαο
 1 πακετο μιγμα για σαντιγυ

Ριχνουμε στον καφε το λικερ.Εχουμε χτυπησει τις κρεμες και αφου εχουν πηξει τις ανακατευουμε με 1 κουπα σαντιγυ βουταμε τα σαβαγιαρ στον καφε και βαζουμε μια σειρα στο πυρεξ.Ριχνουμελιγο κακαο πανω στα μπισκοτα και μετα προσθετουμε την κρεμα απο πανω.Βουταμε παλι σαβαγαιρ στον καφε και βαζουμε εναλλαξ σαβαγιαρ κακαο κρεμα.Τελειωνουμε γαρνιρονταε με σντιγυ που εχουμε χτηπησει καιπασπαλιζοντας με κακαο την επιφανεια 

τιραμισου χωρις αυγα


550 γρ. κρέμα γάλακτος
300 γρ. τυρί σε κρέμα
1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρ
η250 γρ. σαβουαγιάρ
2 βανίλιες
3 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο
1 φλιτζανάκι γάλα εβαπορέ πλήρες
1 φλιτζανάκι λικέρ αμαρετο
3 κουταλιές κακάο


Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνετε τον καφέ, το γάλα και το λικέρ. Aνακατεύετε το μείγμα και βουτάτε σε αυτό τα σαβουαγιάρ. Tα αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε την κρέμα: Xτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, το τυρί, την άχνη και τις βανίλιες. Mόλις δέσει η κρέμα, παίρνετε μια φόρμα που ανοίγει και ρίχνετε σε αυτή το 1/3 της. Στρώνετε από πάνω τα μισά σαβουαγιάρ. Eπαναλαμβάνετε το ίδιο, δηλαδή στρώνετε το άλλο 1/3 της κρέμας και μετά τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ. Tελειώνετε με το τελευταίο 1/3 της κρέμας σας. Kοσκινίζετε στην επιφάνεια του γλυκού το κακάο. Bάζετε το γλυκό στην ψύξη για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα. Ξεκουμπώνετε τη φόρμα και σερβίρετε το γλυκό.

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

παγωτο μελομακάρονο!

 1 συσκευασια μειγμα για σαντιγυ
1 κουταλάκι κανελλα 
7 μελομακάρονα χοντροτριμμένα
καρυδόψυχα για την διακόσμηση

χτυπαμε το μειγμα σαντιγυ με το ανάλογο γάλα ώσπου να πήξει.Προσθέτουμε την κνέλλα και χτυπάμε λίγο.Ρίχνουμε τα μελομακάρονα θρυμματισμένα.Ντύνουμε μια φόρμα κεικ με με μβράνη και αδειάζουμε το μείγμα.Παγώνουμε.Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με καρύδια και λιωμένη κουβερτούρα αn θέλουμε

παγωτο κουραμπιες της Δέσποινας



πολύ ωραία ιδέα για ενα δροσερό γλύκισμα με τα περισσεύματα απο τους κουραμπιέδες μας!



1 ερμολ
1 ζαχαρουχο γαλα
1 εβαπορε
2 κουταλιες λικερ μαστιχας
4-5 μεγαλους κουραμπέδες κομμενους κομματάκια
αμυγδαλο φιλε για γαρνίρισμα
σιροπι βυσσινο για γαρνιρισμα ή γλυκο βυσσινο


πλα τα υλικα πρεπει να εχον μεινει στο ψυγειο για μια μερα.
Χτυπαμε το ερμολ αρκετά να αφρατεψει περιπου 10 λεπτα.
προσθέτουμε το ζαχαρουχο και χτυπαμε αλλα 3 λεπτα.
Προσθέτουμε το εβαπορε σιγα σιγά χτυπωντας και κατοπιν το λικερ.
Αδειάζουμε το μειγμα σε μπωλ και το βαζουμε μιση ωρα στην καταψυξη.
Το βγάζουμε το χτυπαμε λιγο και προσθετουμε τα κομματια του κουραμπιε.
Ανακατευουμε απαλά.
Αφηνουμε να παγωσει
Σερβιρουμε διακοσμώντας με αμυγδαλακι φιλε και σιροπι ή γλυκο βυσσινο

τρουφάκια λευκα


100 γρ βιταμ
100 γρ.ζάχαρη αχνη
1 βανίλια
3-4 κουταλιες λικερ amarreto
150 γρ .αμυγδαλοψυχα τριμμενη
300 γρ.λευκη κουβερτουρα τριμμένη στον τριφτη

150 γρ. αμυγδαλοψυχα για το τυλιγμα ή 200 γρ ινδοκάρυδο


ανακατευουμε σε μπωλ το βούτυρο, την λευκη σοκολάτα,την βανίλια ,την ζάχαρη αχνη,το λικερ. αφήνουμε λιγη ωρα στο ψυγειο.Πλάθουμε μπαλάκια.Τα κυλαμε στο αμυγδαλο ή ινδοκάρυδο

φιστικοτρουφακια


2 κούπες φυστικια αιγινης χοντροκομμένα
400 γρ,βανιλια ή μαστιχα υποβρυχιο
2 κουταλιες κονιακ ή αλλο λικερ
250 γρ.σοκολατα κουβερτουρα
1 κουταλια καλαμποκελαιο

ζεσταινουμε ελαφρα την βανιλια υποβρυχιο να μαλακωσει και ρίχνουμε τα φυστικια και το κονιακ.Ζυμωνουμε το μιγμα βρεχοντας τα χερια με κονιακ πλαθουμε μικρα μπαλακια.Λιωνουμε την σοκολατα με το λαδι σε μπαιν μαρι και βουταμε τα μπαλακια να σοκολατωθουν.Σρωνουμε χαρτι αντικολλητικό σε πιατελα καιτα βαζουμε στο ψυγειο να σφιξουν.
Aν θελουμε μετα την σοκολατα τα πασπαλιζουμε με τριμμενο φυστικι

η συνταγη ειναι της Κυριας Βέφας και Αλεξιας Αλεξιαδου απο το βιβλιο "Νηστησιμα και υγιεινα" τ.Β

Τρουφάκια με κουκουνάρι και μελωμένο σιμιγδάλι

Προετοιμασία + Παρασκευή: 40΄

Υλικά (για περίπου 25 - 30 τρουφάκια):

150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

Για το σιρόπι

1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
ξύσμα από 1 ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι

Για την επικάλυψη
1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
Για το πασπάλισμα

ζάχαρη άχνη
κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία:
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το νερό, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί. Δεν χρειάζεται να βράσει το μείγμα. Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού, σβήνουμε το μάτι, όμως δεν αποσύρουμε, για να παραμείνει ζεστό το σιρόπι.
Τρουφάκια: Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, πάντα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, μετά από περίπου 4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι και να ξεκολλάει από τον πυθμένα και τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να γίνει o χαλβάς χλιαρός, για να μπορέσουμε να τον «δουλέψουμε» με τα χέρια. Απλώνουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια σε ένα ρηχό πιάτο. Φορώντας γάντια, παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα του χαλβά και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τα οποία ρολάρουμε πάνω στα κουκουνάρια, ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Βάζουμε τα τρουφάκια σε πιατέλα και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Από τη Ντίνα Νικολάου-Γαστρονόμος

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

χιονισμένος κορμός με καρύδα,βύσσινα και λευκή σοκολάτα


200 γρ. βιταμ
2 λευκές κουβερτούρες από 90 γρ. η κάθε μία
1 ζαχαρούχο γάλα380 γρ.
2 πακετα μπισκότα με γεύση κανέλα η digestive
100 γρ. τριμμένη καρύδα
3 σφηνάκια σπιτικό λικέρ βύσσινο
150 γραμμάρια κεράσια κομμένα σε μισά

Ετοιμασία
Σε μπέν μαρί λιωνουμε το βιταμ και τις κουβερτούρες.Μόλις λιώσουν τα βγαζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τοζαχαρούχο. Μετά προσθέτουμε τα μπισκότα σπασμένα και όχιθρυμματισμένα. Αμέσως μετά ριχνουμε την καρύδα, το λικέρ και ταβύσσινα.Μολις κρυώσει το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα και στην κατάψυξη να παγωσει


                                           Πρωτοχρονιάτικη κοτοσαλάτα της Δέσποινας




2 κούπες ψιλοκομμένο κοτοπουλο ψητό ή γαλοπούλα
1/2 κούπα καρυδοψιχα
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες κοματάκια
1 κούπα γραβιέρα ή κεφαλοτυρι κομματακια
1 μεγάλο αγγουράκι πίκλα ψιλικομμένο
1 βραστό αυγο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη μικρα κομματάκια
1 πιπερια φλωρινης απο βαζο κομματάκια
  2 κουταλιες σπορους ροδιου
  αλατοπιπερ
Σως

 200 γρ.τυρι κρεμα
  200 γρ.γιαουρτι
 2 κουταλιες μαγιονεζα
 1 κουταλακι μουσταρδα
  2 κουταλιες λαδι
  2 κουταλιες ξυδι
 4 κουταλιες χυμο λεμονι

Ανακατευουμε σε ενα μπωλ ολα τα υλικα(εκτος της σως).Χτυπαμε τα υλικα της σως και ριχνουμε στο μπωλ ανακατευοντας να παει παντου- χωρις να διαλυσουμε τα υλικα-.Σερβιρουμε σε πιατέλα και διακοσμουμε με σπορους ροδιου και κομματια καρυδι


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...