Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

νηστίσιμη μπουγάτσα



υλικα κρεμας

2 λίτρα νερό
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες ρυζάλευρο(το μωρουδιακο ξερετε! )
4 βανίλιες
ελάχιστο αλάτι
150 γρ.φυτικη μαργαρινη
1 πακετο φυλλο κρούστας
αρκετη κανελοζαχαρη(ζαχαρη και κανελα ανακατεμενα)

Βράζουμε σε κατσαρόλα ολα τα υλικα ανακατεύοντας συνεχως μεχρι να πήξει.Κατεβάζουμε απο τη φωτια και προσθέτουμε 4 κουταλιες μαργαρίνη.Βουτυρώνουμε το ταψι μας και βαζουμε 6 φυλλα βουτυρωμενα το καθένα και πασπαλισμένα με αρκετη κανελοζάχαρη.Ρίχνουμε την κρέμα.Βάζουμε απο πάνω άλλα 6 φύλλα βουτυρωμενα ενδιάμεσα και πασπαλισμενα με κανελοζάχαρη.Διπλώνουμε τις άκρες και ψήνουμε 40 λεπτά στους 180.Πασπαλίζουμε το κομμάτι μας με άχνη και κανέλα.

ινδοκαρυδόπιτα νηστησιμη της Δέσποινας

1 πακέτο φαρίνα + 2 κουταλάκια μπαικιν παουντερ+ 1/2 κουταλάκι αλατι
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα καρύδας ή χυμό καρύδας-ανανά έτοιμο
1 1/2 κούπα ινδοκάρυδο
2 βανιλιες
3 κουταλιές λικερ καρύδας ή ρουμι
1 κουταλάκι σοδα διαλυμένη στο ποτο

σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 ποτήρι χυμο καρυδας-ανανα
2 βανίλιες
3 κουταλιές λικερ καρύδας

εξτρα καρυδα για το πασπάλισμα

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη.Προσθέτουμε τον χυμό,το ινδοκάρυδο και το λικερ με τη σόδα.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλευρι με το μπαικιν,αλάτι και τις βανίλιες.
Βουτυρώνουμε ενα ταψι και ριχνουμε το μειγμα.Ψήνουμε για 40 λεπτα στους 180.
Εντωμεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά εκτος απο την βανίλια και το λικερ.
Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το λικερ και την βανίλια.

Μόλις βγάλουμε το γλυκο απο τον φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια και το σιροπιάζουμε με το σιροπι ελαφρα χλιαρό.
Το πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο

νηστησιμη σοκολατόπιτα της Δέσποινας


2 κούπες σπορέλαιο
4 κουπες γλυκαντικα( κουπες φρουκτόζη,2 ζαχαρίνη)
1 κούπα κακάο αγλυκο
2 κούπες καφε γαλλικο αρωματικο ή 2 κουπες χυμο πορτοκάλι
4 κούπες φαρινα
1 κουπα λικερ καφε ή λικερ πορτοκαλι
2 βανιλιες ή ξυσμα πορτοκαλιου
2 κουταλάκια σοδα διαλυμενα στο ποτο

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το σπορέλαιο,γλυκαντικα,κακαο και τον καφε ή τον χυμο.Κραταμε απο το υλικο τρεις κουπες στην ακρη.
Χτυπαμε στο  μιξερ το αλευρι,λικερ με την σοδα,βανιλια ή ξυσμα και το υπόλοιπο υλικο απο την κατσαρόλα.
Το ρίχνουμε σε λαδωμενο ταψακι και ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτα.
Μόλις το βγάλουμε το χαράζουμε σε κομάτια και το τρυπάμε παντου με καλαμακι.Ρίχνουμε όλο το υλικο που κρατήσαμε προηγουμένως.

Διακοσμούμε με γλυκα κουταλιου σε κομματάκια και με γλασο σοκολάτας αν θέλουμε

σκαλτσούνια light της Δεσποινας


ζύμη
3 1/2 κούπες φαρινα
2 βανιλιες
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1/4 κούπας φρουκτοζη και ζαχαρινη(μισο-μισό)
1/4 κούπας λικερ πικραμυγδαλο 
1 κουτ.γλυκου σοδα διαλυμένη στο λικερ
1/4 κούπας ανθόνερο

γέμιση
1 κούπα μαρμελάδα διαιτης με φρουκτοζη
2 κούπες καρύδια ή αμυγδαλα χοντροαλεσμένα


Χτυπάμε στο μιξερ το λαδι με την φρουκτοζη.Προσθέτουμε το ανθόνερο και το λικερ με την σοδα.Κατόπιν προσθετουμε το αλευρι  λιγο λιγο αφου το έχουμε ανακατέψει με το αλάτι και τη βανιλια.
Συνεχίζουμε το χτυπημα να γινει μαλακια ζυμη.

Ανακατευουμε τα υλικα της γεμισης.
Παίρνουμε κομματι ζυμης και το ανοιγουμε σε κυκλο.ι Βαζουμε ενα κουταλάκι γεμιση.Το διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο πατώντας καλα τις ενώσεις.Βάζουμε τα σκαλτσουνάκια σε ταψι με χαρτι ψησιματος.Ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτα.
Τα βγαζουμε.Μόλις κρυωσουν ελαφρα τα ραντιζουμε με ανθόνερο και τα  πασπαλίζουμε με μειγμα ζαχαρης αχνης -φρουκτοζης

μηλοκουλουρακια light της Δεσποινας


1  κούπα φυτικη μαργαρίνη
1/2 κούπα φρουκτόζη + 1/2 κουπα ζαχαρινη
1 κούπα πουρε μήλου(αλεσμενο μηλο)
2 κουταλιές κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλακι γλ.μοσχοκαρυδο
500 γρ.αλευρι που φιουσκωνει
1/2 κουπα καρυδια τριμμένα
1/2 κουπα σταφιδες μουσκεμενες σε 3κουταλιες λικερ τεντουρα ήγ κονιακ

χτυπάμε την μαργαρινη με την φρουκτοζη και τη ζαχαρίνη.Ρίχνουμε τον πουρε μήλου,τα μπαχαρικα.Ρίχνουμε λιγο-λιγο το αλευρι να γινει μαλακια ζυμη.Προσθέτουμε τα καρυδια και τις σταφιδες χωρις να τις στραγγίσουμε απο το λικερ.Ζυμωνουμε απαλα.Πλαθουμε τα κουλουράκια και τα ψηνουμε σε ταψι με λαδοχαρτο στους 180 για 20 λεπτα

εκμεκ καταιφι νηστησιμο της Δεσποινας!


1 πακετο καταιφι
250 γρ φυτικη μαργαρινη
3 συσκευασιες ανθος αραβοσιτου πορτοκαλι(οχι στιγμης)
1 λιτρο χυμο πορτοκαλι
1 1/2 κουπες ζαχαρη
για το σιροπι
1 κιλο ζαχαρη
2 1/2 ποτηρια νερο
φλουδα λεμονιου
ξυλο κανελας


ανοιγουμε και ξαινουμε το καταιφι.Αλειφουμε το ταψι με βουτυρο και το στρωνουμε μεσα.Ραντιζουμε με το λιωμενο ζεστο βουτυρο.Ψηνουμε στο φουρνο μεχρι να ροδισει.Εντωμεταξυ φτιαχνουμε το σιροπι βραζοντας τα υλικα.Μολιε ετοιμαστει αφαιρουμε το λεμονι και την κανελα και περιχυνουμε το καταιφι που εχουμε αφησει να κρυωσει λιγο.
Για την κρεμα βραζουμε το ανθος συμφωνα με τις οδηγιες αντικαθιστωντας το γαλα με τον χυμο προσθετοντας κσι την ζαχαρη.Αφηνουμε να κρυωσει στο ψυγειο.Οταν την βγαλουμε απο κει την χτυπαμε λιγο στο μιξερ να αφρατεψει.Κατοπιν την στρωνουμε πανω απο το καταιφι.
Διακοσμουμε με 1 τριμμενο στο μουλτι παστελι αμυγδαλου
Aν θελουμε χτυπάμε φυτικη κρεμα  με αχνη και την απλωνουμε πανω απο την κρεμα

κουλουράκια λεμονιου light της Δέσποινας


1  κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζαχαρίνη
4 κούπες φαρινα
1 κουτ.γλ. σοδα
2 βανίλιες
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιου
 2 κουταλιες λικερ λεμονι(λεμοντσελο)
1 κούπα με 1/4 κουπας χυμο λεμονιου ,και το υπολοιπο ανθρακουχο νερο

χτυπάμε το μειγμα χυμου-ανθρακουχου νερου με το λαδι ,το λικερ και την ζαχαρινη στο μιξερ.Προσθέτουμε το ξύσμα και χτυπαμε δυνατα.
Ανακατευουμε το αλευρι με τη σόδα και τις βανίλιες  και το προσθέτουμε σιγα σιγα στο μιξερ να γινει ζυμη απαλη και να μην κολλάει.Πλάθουμε τα κουλουράκια σεσχετικα λεπτα κορδονια και τα τυλίγουμεΨηνουμε σε ταψι με λαδοκολλα στους 180 για 20 λεπτα

αμυγδαλωτα Αρτάκης


1/2 κιλο ασπρισμένα αμύγδαλα
750 γρ. ζάχαρη αχνη
λιγη βανίλια ή εσανς πικραμυγδάλου
1 κουταλιά γλυκόζη ή1 κροκαδι αυγου
1/4 κούπας ανθόνερο

Για να αλεστουν καλα τα αμύγδαλα πρέπει να είναι στεγνα γιαυτο τα βαζουμε στον φουρνο στους 100 για 30 λεπτά.Προσέχουμε να μην ψηθουν!Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλεθουμε. να γινουν πουδρα.
Σε μπωλ ανακατευουμε την πουδρα αμυγδάλου με την ζάχαρη και την βανίλια ή την εσανς πικραμυγδάλου και την γλυκόζη ή το κροκάδι.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο ανθόνερο χρειάζεται να γίνει ευπλαστη ζύμη.
Παίρνουμε κομμάτια ζυμης και πλάθουμε σε σχήματα όπως τα αρχικα των νεονύμφων ,στέφανα,πλουμίζοντας με λουλουδάκια.
Βάζουμε πάνω σε βουτυρωμενο λαδόχαρτο σε ταψι.Ψήνουμε στους 160 10-150 λεπτά προσέχοντας να μείνουν άσπρα.

α αμυγδαλωτά είναι τα γλυκά των αρραβώνων, που προσφέρονται από τη νύφη στην πεθερά, δουλεμένα με σεβασμό
και αγάπη. Το γλύκισμα του γάμου με Ιωνικά σχέδια (φύλλο μαργαρίτας), πήγαινε σαν πεσκέσι σε επετείους, γιορτές και φιλοδωρήματα. Σε κάθε φυλλαράκι της Ιωνικής ακάνθου, σε κάθε μίσχο, υπάρχει το μεράκι, η ομορφιά, η ευαισθησία, η χάρη, ο έρωτας.

συνταγη Βεφα  και Αλεξια Αλεξιαδου "νηστησιμα και υγιεινα τομοςΒ

μυδολουκουμαδες της Δεσποινας!


/2 κιλο μυδια καθαρισμένα
1 κουπα φαρινα
1 κουτακι μπυρα
πιπερι
1 κουταλια μουσταρδα απαλή
1 κουταλιά μελι
2 κουταλιες ψιλοκομμένο ανηθο


Φτιάχνουμε τον χυλο.Στο αλευρι ανακατευουμε το πιπερι και ριχνουμε σιγα σιγα την μπυρα.Ανακατευουμε να γινει χυλος και προσθέτουμε την μουστάρδα και το μέλι.Τελος ανακατευουμε τν ανηθο.Ριχνουμε τα μυδια μεσα στον χυλο.
τηγανιζουμε σε μπολικο καυτο λαδι ριχνοντας κουταλιες απο το μειγμα(μυδια και χυλος) γυρίζοντας να τηγανιστουν και απο τις δυο πλευρές.

συνοδευεται ωραιο με σκορδαλια πατάτας!

μακαροναδα του ψαρα της Δεσποινας


1/3 κούπας λάδι
1 κρεμμυδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκορδο
1/2 πιπερια κοκκινη ψιλοκομμενη
1/2 πρασινη πιπερια ψιλοκομμένη
1 μικρο καρότο ψιλοκομμένο
6 ελιες γεμιστες με πιπερια σε ποδελες
1 κονσέρβα ντοματακια ψιλοκομμένα
1 κουταλακι γλυκουςζαχαρη
1/2 ποτηρι μαυροδαφνη κρασι
αλατι ,πιπερι
1/4 κουταλακι παπρικα
12 γαριδες κατεψυγμενες
15 μυδια χωρις οστρακο
4 καλαμαρακια βρασμενα σε κομματια
1 πακετο σπαγγέτι 
μαιντανο ψιλοκομμένο


βαζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμυδι , το σκόρδο,τις πιπεριες και το καρότο να μαραθουν,Σβηνουμε με το κρασι.Προσθέτουμε τα ντοματάκια, την ζαχαρη και τα μπαχαρικα.Προσθέτουμε ελαχιστο νερο και σιγοβράζουμε να δεσει η σάλτσα.Ρίχνουμε τα θαλασσινά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατη φωτια για  10 λεπτα.
Βράζουμε τα μακαρονια  σε νερό με αλάτι και λιγο λάδι.Τα στραγγίζουμε και τα ανακατευουμε με την σάλτσα .Τρίβουμε πάνω μαιντανο.

κουλουράκια μαστίχας light της Δεσποινας


1 κούπα λικερ μαστίχας
1 κούπα ζαχαρινη
1 κούπα σπορέλαιο
1 κ.γλυκου μπαικιν
1 κ.γλυκου σόδα
1 κουτ.γλυκου μαστιχα σκονη
1/2 κουταλακι γλυκου μαχλεπι σκονη
4-5 κούπες φαρινα
σουσαμι για πασπαλισμα

χτυπάμε το λάδι,λικερ και την ζαχαρινη.Προσθέτουμε την μαστίχα,το μαχλεπι και σιγα σιγα το αλευρι ανακατεμένο με το μπαικιν και τη σόδα.Αφηνουμε τη ζύμη 10 λεπτα σκεπασμενη.Πλαθουμε τα κουλουρακια στο σχημα που θελουμε.Τα αλοιφουμε με νερο και τα πασπαλίζουμε με λιγο σουσαμι.Ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτά

κουλουράκια καρότου της Δέσποινας


 φλ.τσαγιού σπορέλαιο
1/4 φλ.τσαγιου χυμος πορτοκάλι
1 μεγάλο καρότο τριμμένο και βρασμένο
1 κ.σουπας ζαχαρινη
1/2 κουταλάκι γλυκου αλάτι
2-2 1/2 κούπες φαρινα και καλαμποκαλευρο(μισο -μισό)
1 κ. γλυκου μπαικιν

χτυπάμε το σπορέλαιο ,χυμο , την ζαχαρίνη και το αλάτι.Ρίχνουμε το καρότο και σιγά σιγά το αλευρι με το μπαικιν.Γίνεται μια ζυμη μαλακιά.Πλαθουμε τα κουλουράκια και τα βάζουμε σε ταψι με λαδόκολα.Ψήνουμε στους 180 για 15-20 λεπτά

τρουφακια φραουλας light της Δέσποινας


225 gr.τυρι κρέμα light μαλακωμένο
170 gr. σοκολάτα χωρις ζαχαρη(με γλυκαντικα) λιωμένη
3/4 κούπας μπισκοτα digestive χωρίς ζάχαρη σε κομματάκια
1/4 κούπας μαρμελάδα φράουλα φρουκτόζης
τριμμένο αμύγδαλο ή κακαο για την επικάλυψη

χτυπάμε την λιωμένη σοκολάτα με το τυρί κρεμα.Προσθέτουμε τα κομμάτια μπισκότου και την μαρμελάδα.Βάζουμε στο ψυγειο ολο το βραδυ.Βγάζουμε απο το ψυγειο και πλάθουμε σε μπαλάκια.Τα κυλάμε σε τριμμένο αμύγδαλο ή κακάο

κεικ μηλου light



1 / 2 κούπα<>βούτυρο light  ή καλαμποκέλαιο
>4 κουταλιές της σούπας ζαχαρίνη
>1 αυγό 
1 1 / 2 κούπα πολτό μήλου<
3 βανίλιες
>2 κουτ.>σόδα<
2 κούπες αλευρι που φουσκώνει
1  κούπα<>τεμαχισμένα καρύδια<
1 κουταλάκι του γλυκού.>κανέλα
1 / 4 κουταλάκι του γλυκού.>γαρίφαλο<

>Χτυπάμε το βούτυρο Προσθέτουμε το  αυγό, γλυκαντική ουσία και βανίλιαΚοσκινίστε τα ξηρά συστατικά(αλευρι,σοδα,κανελα γαρύφαλλο) .Προσθέτουμε τον πουρέ μήλου και σιγα σιγα το μείγμα αλευριου.Χτυπαμε καλά.Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατευουμε απαλαΒάζουμε σε βουτυρωμενη φορμα ψωμιου μακρόστενη  και ψήνουμε στους 180  για 1 ώρα.

cookies με κομμάτια σοκολατας light και για διαβητικούς


1   1 / 2 φλιτζάνια φαρινάπ
1 / 3  κουπας. βούτυρο light
1 κούπα σκόνη γλυκαντικό
1 αυγό
2 κουτ. βανίλια
1 / 4  κούπας. ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού. σόδα
3 / 4  κούπας νερό
1 / 3 κούπας  κομμάτια σοκολάτας χωρις ζάχαρη(με γλυκαντικα)

σε μιξερ βάζουμε την ζαχαρίνη ,το βούτυρο,το αυγό και την βανίλια.Χτυπάμε στην δυνατη ταχύτητα για ενα λεπτό.Ρίχνουμε σταδιακά το αλευρι που έχουμε κοσκινήσει.Προσθέτουμε το νερό και την σόδα και χτυπάμε για 2 λεπτά βγάζοντας και το μειγμα απο τα τοιχώματα του μπωλ με σπάτουλα
Προσθέτπυμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια
Παίρνουμε κουταλάκια απο το μείγμα και τα τοποθετούμε σε ταψι με χαρτι ψησίματος
Ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά περίπου

ελιοψωμάκια της Δέσποινας


1/2  κιλο αλευρι σταρένιο
1/2 κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
2 κουταλάκια μπεικιν
1 1/2 κουταλάκι γλυκου αλάτι
2-3 κουταλιές μελι
2 κουταλιες λαδι
1/2 κούπα χυμο πορτοκάλι
ανάλογο νερο
1 κούπα ψιλικομμένες ελιες
1 κουταλια σούπας ξύσμα πορτοκάλι
1/2 κούπα καρύδια(προαιρετικά)

βάζουμε όλα τα υλικα στο μιξερ εκτος απο τις ελιες και τα καρύδια.Τα ζυμωνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το ανάλογο νερο ετσι ώστε να παρουμε μια ευπλαστη ζυμη που εχει τυλιχτει μπαλα στον γάντζο του μιξερ.Βαζουμε σε λαδωμενο σκευος και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα περιπου.
Προσθέτουμε τις ελιές,το ξύσμα και τα καρυδια και ζυμωνουμε ελαφρα να ανακατευτουν.
Πλάθουμε ατομικα ψωμάκια στο μεγεθος που θέλουμε(υπολογίζουμε οτι θα διπλασαστουν σε ογκο).Αφήνουμε να φουσκώσουν 1/2 ώρα.Αλείφουμε με νερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Ψήνουμε στους 180 45-50 λεπτα περίπου

καρβελι ολικής της Δέσποινας


450 γρ αλευρι ολικής αλέσεως 
150 γρ.αλεύρι σταρίσιο
2 φάκελα μαγιά ξηρη
1 κουταλάκι ζαχαρη
2 κουταλάκια γλυκου μέλι
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 φλ.τσαγιού γάλα χλιαρό(ή νερο αν δεν θέλουμε γάλα)
2 κουταλιές σούπας λάδι
4 κουταλιες μούσλι απλο(προαιρετικά)
3 κουταλιες χοντροκομμένα καρύδια(προαιρετικά)



βάζουμε στο μίξερ το αλευρι ,το αλατι,το λάδι   και το μέλι..Σε ενα μπωλ βάζουμε το γάλα και το κουταλάκι με την ζάχαρη.Διαλύουμε μέσα την μαγιά  και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει.Μετά την προσθέτουμε στο αλευρι και ανοίγουμε το μιξερ μεχρι να γίνει το ζυμάρι μια μπαλα γυρω απο τον γάντζο.Προσθέτουμε τα καρυδια και το μούσλι και το αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα περίπου.Πλάθουμε ενα μεγάλο καρβέλι ή δυο  μικρότερα και τα τοποθετούμε σε ταψι με λαδόχαρτο.Αφήνουμε να φουσκώσουν αλλη μιση ώρα.Τρυπάμε σε τρια σημεια την επιφάνεια του ψωμιου.Ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτα.

γλυκο κουταλιου φράουλα


Υλικά: 
1 κιλό φράουλες γερές-κόκκινες 
1 κιλό ζάχαρη 
2 λεμόνια (χυμό) 
1 βανίλια 

Εκτέλεση: 
Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φράουλες. Μετά τις αφήνουμε σε λεκανη για 3 ώρες με το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας προσεκτικά μερικές φορές. 
Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασια. Δεν χρειάζεται νερό. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...