Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

ζεστο σουφλέ σοκολάτας light!

200 γρ. γάλα 1,5 % λιπαρά
1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη
25 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ κακάο
2 κουταλιές σούπας γλυκαντικο (ζαχαρίνη,ασπαρτάμη)
3 κρόκοι αυγών
3 ασπράδια
ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
60 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά


σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την μαργαρίνη και μόλις αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε το αλεύρι και το γάλα.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γλυκαντικό και το κακάο.Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και ενα-ενα τους κρόκους του αυγού.Στο τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα.Μοιράζουμε το μείγμα σε 5 ατομικα πυρίμαχα μπωλ για σουφλέ.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 12-15 λεπτά.σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος ή με μια μπάλα παγωτο βανίλια light!

5 μερίδες 145 θερμίδες έκαστη(χωρις το παγωτό βανίλια!)


H Συνταγή είναι του κ.Στέλιου Παρλιάρου απο το βιβλίο του σε συνεργασία με τον κ.Μάνο Καζαμία "Διαίτης Γλυκά"Υπέροχο!!!!!

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

τούρτα μπανάνα της Δέσποινας

η τούρτα στα πρώτα γενέθλια του πριγκηπα μου!
Παντεσπάνι:
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κούπα κακάο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλια λικερ μπανανας
  • 1 κούπα βραστό νερο
Κρέμα
  • 3 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα χυμο μπανάνα
  • 1 φάκελο ανθος αραβοσιτου στιγμης βανιλια
  • 1/4 κουπας αχνη ζαχαρη
  • 1/2 κουπα πολτοποιημένες μπανάνες
Γλάσο:
  • 1 κιλό σαντιγυ έτοιμη
ή
  • 4 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα άχνη
  • 2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
  • 1 κουταλάκι ζελατίνη διαλυμένη σε 2 κουταλάκια κρύο νερο
Βρέξιμο παντεσπανιού:
  • 1 κουπα χυμο μπανανα χλιαρο
  • 1 κουταλια λικερ μπανανα


  • Για το παντεσπάνι, βάζουμε όλα τα υλικά εκτος απο το βραστο νερο, στο μίξερ και χτυπάμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε σε χαμηλη ταχύτητα να ενσωματωθούν τα υλικά.Το μειγμα βγαίνει αρκετα υγρο μην σας φοβισει! Βουτυρωνουμε και αλευρώνουμε το ταψι και ψήνουμε για 40-50 λεπτα στους 180.







  • Για την κρέμα, χτυπαμε την κρέμα γάλακτος και τον χυμο με το ανθος αραβοσιτου και τη ζαχαρη. Προσθέτουμε τον πολτο μπανανας. Παγώνουμε στο ψυγείο.







  • Για το γλάσο σαντιγυ, χτυπαμε την παγωμενη κρεμα γάλακτος με την άχνη την βανίλια και την ζελατινη ωσπου να γίνει αφράτη σαντιγυ. Δεν παραχτηπάμε γιατι θα "κόψει".







  • Για τη συναρμολόγηση, κόβουμε το παντεσπάνι σε δυο πάτους. Βρέχουμε το πρωτο παντεσπάνι με τον χυμο και το λικερ. Απλώνουμε την κρέμα και τοποθετούμε το δευτερο παντεσπανι. Το βρέχουμε κι αυτο και γαρνίρουμε με την σαντιγυ την οποια μπορουμε να χρωματισουμε με λιγες σταγονες χρωμα ζαχαροπλαστικης.



  • μπορεί να γίνει και με γεύση φράουλα αν αντικαταστήσουμε τις μπανάνες με 1 κούπα φράουλες και λικερ και χυμο φράουλας!



    Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

    ζουμερό κέικ λεμονιού

    3 λεμόνια
    265 γρ.βούτυρο
    525 γρ.ζάχαρη άχνη
    4 αυγά
    180 γρ.αμύγδαλο σκόνη
    400 γρ.αλεύρι φαρινα
    2 κ.γλυκού μπαίκιν παουντερ


    Βράζουμε τα λεμόνια ολόκληρα σε κατσαρόλα για μιση ώρα.Μόλις κρυώσουν τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
    Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσουν.Προσθέτουμε τα αυγά ενα-ένα.Ρίχνουμε τον πολτο λεμονιών χτυπάμε λίγο και προσθέτουμε το αμύγδαλο,το αλευρι με το μπαικιν να γινει αφράτη ζύμη.
    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα του κεικ και ψήνουμε στους 180  για 50-60 λεπτά
    Διακοσμόυμε με ζάχαρη άχνη και κομφι λεμονιού

    για το κομφί με φέτες λεμονιού
    600 γρ.ζάχαρη
    300 γρ.νερό
    3 λεμόνια

    σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε..Κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες και τ αρίχνουμε μέσα..Τα αφήνουε να βράσουν μισή ωρα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας απο κάτω προς τα πάνω.Τα αφήνουμε στο σιρόπι 4 ώρες πριν σερβίρουμε
    η συνταγή είναι του Κ.Στέλιου Παρλιάρου(εγγύηση!)Είναι καταπληκτικό και ζουμερό!!!

    Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

    ρυζοσαλάτα με σολομό light

    1 κούπα και2 κουταλιές ρύζι για πιλάφι
    1 κουταλάκι αλάτι
    2 μικρές ντομάτες σε κομματάκια
    1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    150 γρ. καπνιστό σολομό σε κομματάκια
    2 κουταλιές κάππαρη
    1/4 κούπας γιαούρτι 2%
    1/3 κούπας μαγιονέζα light
    1 κουταλιά χυμο λεμονιού
    2 κουταλιές γάλα
    2 κουταλιές ψιλοκομμένο ανηθο
    1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
    1/8 κουταλάκι ασπρο πιπέρι
    2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
    τρυφερά μαρουλοφυλλα για το γαρνίρισμα


    Βράζουμε το ρύζι με 2 κούπες νερό και το αλάτι.Αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατευουμε σε μπωλ με την ντοματα ,το κρεμμυδι ,τον σολομο και την κάππαρη.Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ενα βάζο με καπάκι και τα χτυπάμε να ενωθούν.Ρίχνουμε το μείγμα στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικα και τα ανακατευουμε να ενωθούν.Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγειο για 2 ώρες.
    Για να σερβίρουμε την φορμάρουμε σε ειδικές φόρμες.Στρώνουμε φύλλα μαρουλιού στο πιάτο και την ξεφορμάρουμε πάνω σε αυτά.Διακοσμούμε με ντοματίνια και άνηθο.

    Η συνταγή είναι της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου απο το βιβλιαράκι "Σύγχρονη ελαφριά κουζίνα-Σαλάτες"

    Την εχω φτιάξει και με γαρίδες και είναι εξίσου νοστιμη!


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...